Budyń waniliowy z kaszy jęczmiennej z owocami albo czym tam chcesz

Pyszny, sycący, pełen witamin z grupy B, cynku, potasu, żelaza, ale przede wszystkim wapnia – żadna inna kasza nie zawiera go tak dużo! Ma też niski indeks glikemiczny, syci na długo, a co najważniejsze przygotowuje się niemalże sam.

Budyń jęczmienny waniliowy z owocami Fot. Natalia Sosin-Krosnowska
Budyń waniliowy z kaszy jęczmiennej – z owocami (Fot. Natalia Sosin-Krosnowska)
Budyń waniliowy z kaszy jęczmiennej – wersja dla lubiących jak wszystko pływa w sosie (Fot. Natalia Sosin-Krosnowska)

Pół szklanki kaszy jęczmiennej zalej szklanką ulubionego mleka (ja albo używam sojowego z dodatkiem wanilii, takiego gotowego, albo dodaję do całości jedną rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii i trochę cukru trzcinowego).

Gotuj pod przykryciem, na bardzo malutkim ogniu, przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Kasza powinna wchłonąć prawie całe mleko i być lekko rozgotowana. Gorącą masę zmiksuj blenderem. Koniec.

Przelej do miseczek i dodaj swoje ulubione owoce i konfitury. Ponieważ sam budyń może być dość słodki, spokojnie sprawdzą się nawet kwaśne wiśnie. Ja dodaję konfiturę z tarniny, jej cierpkość wspaniale przełamuje słodycz i wanilię.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments