14.08.2021

Egzotyczna owsianka z bananem, kiwi i brzoskwinią

Owsianka z bananem, brzoskwinią, kiwi, migdałami i amarantusem ekspandowanym

Każdy czasem ma w życiu ochotę na odrobinę egzotyki. 😀

To jedna z bardziej soczystych owsianek, zarówno kiwi, jak i brzoskwinia dają jej wspaniały smak i konsystencję. Amarantus ekspandowany jest naturalnym źródłem magnezu, żelaza i witaminy B2, zawiera dużo białka i jest bezglutenowy.

Składniki:

Płatki owsiane górskie (po 3 łyżki na osobę)

Woda lub mleko roślinne

1 banan

1 brzoskwinia

1 kiwi

Migdały (około 10 sztuk na osobę)

Wykonanie:

Płatki owsiane zalej wrzątkiem lub gorącym mlekiem roślinnym i pozostaw na lekko ciepłej płycie, żeby wchłonęły płyn. Im krócej się gotują, tym lepsze – moim zdaniem – są, a poza tym mają niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że nieprędko zgłodniejesz. Jeżeli wolisz bardziej rozgotowane, to dodaj więcej wody i dłużej gotuj.

Do gorących płatków dorzuć posiekane byle jak migdały i pokrojonego banana. Wymieszaj, a banany wspaniale zagęszczą owsiankę i sprawią, że będzie kremowa.

Kiedy owsianka będzie gotowa, ułóż w miseczce owsiankę z bananem i migdałami, z boku ułóż pokrojoną brzoskwinię i kiwi, posyp amarantusem ekspandowanym.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments