Każdy czasem ma w życiu ochotę na odrobinę egzotyki. 😀
To jedna z bardziej soczystych owsianek, zarówno kiwi, jak i brzoskwinia dają jej wspaniały smak i konsystencję. Amarantus ekspandowany jest naturalnym źródłem magnezu, żelaza i witaminy B2, zawiera dużo białka i jest bezglutenowy.
Składniki:
Płatki owsiane górskie (po 3 łyżki na osobę)
Woda lub mleko roślinne
1 banan
1 brzoskwinia
1 kiwi
Migdały (około 10 sztuk na osobę)
Wykonanie:
Płatki owsiane zalej wrzątkiem lub gorącym mlekiem roślinnym i pozostaw na lekko ciepłej płycie, żeby wchłonęły płyn. Im krócej się gotują, tym lepsze – moim zdaniem – są, a poza tym mają niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że nieprędko zgłodniejesz. Jeżeli wolisz bardziej rozgotowane, to dodaj więcej wody i dłużej gotuj.
Do gorących płatków dorzuć posiekane byle jak migdały i pokrojonego banana. Wymieszaj, a banany wspaniale zagęszczą owsiankę i sprawią, że będzie kremowa.
Kiedy owsianka będzie gotowa, ułóż w miseczce owsiankę z bananem i migdałami, z boku ułóż pokrojoną brzoskwinię i kiwi, posyp amarantusem ekspandowanym.