06.08.2021

Owsianka z czekoladą, masłem orzechowym, agrestem i sezamem

Owsianka z czekoladą, masłem orzechowym, agrestem i sezamem Fot. Natalia Sosin-Krosnowska

Agrest. Coraz rzadziej spotykany w sklepach i w ogródkach, a szkoda, bo ten kwaśny i „włochaty” owoc jest bardzo zdrowy. Ma w sobie dużo witaminy C i A, beta-karoten, potas, wapń i magnez, zawiera również luteinę, pektyny, kwasy organiczne, tłuszcze, białko i węglowodany. Wspiera nasze oczy, serce, stawy, pamięć i trawienie. No i ten kwaśny smak! Jedyny taki. Wspaniale gra ze słodkimi dodatkami, a jego soczystość ożywia owsiankę.

Składniki:

Płatki owsiane górskie (po 3 łyżki na osobę)

Woda lub mleko roślinne

Czekolada gorzka

Świeży agrest lub dżem z agrestu

Masło orzechowe

Sezam

Wykonanie:

Płatki owsiane zalej wrzątkiem lub gorącym mlekiem roślinnym i pozostaw na lekko ciepłej płycie lub małym gazie, żeby wchłonęły płyn. Im krócej się gotują, tym lepsze – moim zdaniem – są, a poza tym mają niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że nieprędko zgłodniejesz.

Kiedy owsianka nasiąknie, ułóż w miseczce:

  • najpierw dwie łyżki owsianki
  • na tym (jak na poduszeczce) czekoladę gorzką
  • przykryj (jak kołderką) resztą owsianki 

W ten sposób czekolada wspaniale się rozpuści.

Udekoruj świeżym agrestem lub agrestowym dżemem, dodaj łyżeczkę masła orzechowego i posyp sezamem.

Kwaśny i włochaty agrest w owsiance Fot. Natalia Sosin-Krosnowska
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments