06.08.2021

Owsianka z czekoladą, malinami i karmelowym masłem orzechowym

Owsianka z malinami i masłem orzechowym Fot. Natalia Sosin-Krosnowska

Klasyk pełni lata – owsianka z malinami prosto z krzaka i karmelowym masłem orzechowym. Do tego oczywiście gorzka czekolada.

Składniki:

Płatki owsiane górskie (po 3 łyżki na osobę)

Woda lub mleko roślinne

Czekolada gorzka

Świeże maliny

Masło orzechowe karmelowe

Wykonanie:

Płatki owsiane zalej wrzątkiem lub gorącym mlekiem roślinnym i pozostaw na lekko ciepłej płycie lub małym gazie, żeby wchłonęły płyn. Im krócej się gotują, tym lepsze – moim zdaniem – są, a poza tym mają niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że nieprędko zgłodniejesz.

Kiedy owsianka nasiąknie, ułóż w miseczce:

  • najpierw dwie łyżki owsianki
  • na tym (jak na poduszeczce) czekoladę gorzką
  • przykryj (jak kołderką) resztą owsianki 

W ten sposób czekolada wspaniale się rozpuści.

Udekoruj świeżymi malinami i chlapnij łyżeczkę masła orzechowego.

Owsianka z malinami i masłem orzechowym Fot. Natalia Sosin-Krosnowska
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments